Havzan, Havzan Cd. No:87 D:101, 42060 Meram/Konya
Felç, beyin veya omurilikteki sinir hücrelerinin hasar görmesi sonucu vücudun bir bölümünün işlevini kaybetmesidir. Felç, sinirsel iletişimde bir bozukluk nedeniyle oluşur. Felcin neden olduğu hasarın yerine ve şiddetine bağlı olarak, felçli kişi hareket etme, konuşma, düşünme, hissetme ve diğer günlük aktivitelerde zorluk yaşarlar. Felç, genellikle iki ana türde olur bunlar iskemik felç ve hemorajik felçtir. Felç, birçok faktörden kaynaklanabilir. Bunlar arasında, hipertansiyon (yüksek tansiyon), kalp hastalığı veya ritim bozuklukları, diyabet, yüksek kolesterol, sigara içmek, fiziksel hareketsizlik, obezite, ailesel geçmiş, yaşlılık yer alır. Felç, bir acil tıbbi durumdur ve hemen müdahale edilmesi gereklidir. Tedavi seçenekleri arasında ilaç tedavisi, cerrahi müdahale veya rehabilitasyon tedavisi gibi seçenekler yer alabilir. Felç riskini azaltmak için, sağlıklı bir yaşam tarzı benimsemek, düzenli egzersiz yapmak, sağlıklı bir diyet izlemek, sigara içmekten kaçınmak ve yüksek tansiyon, diyabet ve yüksek kolesterol gibi diğer sağlık koşullarını yönetmek önemlidir.
Felcin neden olduğu hasarın yerine ve şiddetine göre belirtiler değişiklik göstrerir. Yüz felci, yüzün bir tarafında veya tamamında güçsüzlüğe ve düşmeye neden olur. Ayrıca ağızda kuruluk ve tat alma bozukluğu da görülür. Kol ve bacak felci belirtileri ise bir veya iki tarafın bacakları ve kolları etkiler. Belirtiler arasında zayıflık, uyuşukluk, his kaybı ve kas spazmları yer alır. Felç konuşma bozukluğuna da neden olur. Konuşma zorluğu, kelime bulma zorluğu, akıcılık bozukluğu ve anlam bozukluğu olarak görülür. Felç denge kaybına da neden olur bundan kaynaklı olarak baş dönmesi, düşük dengeye neden olmaktadır. Felç hastalığına sahip kişiler de görmede kayıp, çift görme, bulanık göme veya tamamen körlük olarak karşımıza çıkar. Felç, ani olarak ortaya çıkabilir ve tedavi edilmezse hayatı tehdit edebilir. Eğer felç belirtilerini fark ederseniz, hemen bir uzman ile iletişime geçmeniz önemlidir. Felçli bir kişinin tedavisi, hasarın yerine, tipine ve şiddetine bağlı olarak değişir. Ancak, felç tedavisinin erken başlaması, iyileşme şansını artırır.
Felç temel olarak iskemik felç ve hemorajik felç olarak iki çeşitte incelenir. İskemik felç, beyindeki bir kan damarının tıkanması sonucu oluşur. Beyne kan akışı kesilir ve beyin hücreleri oksijen ve besinlerden yoksun kalır. İskemik felç, beyindeki arterlerdeki tıkanıklık nedeniyle oluşur. Bu tıkanıklıklar, kan pıhtıları veya kolesterol plakları tarafından oluşturulur. İskemik felç, tüm felç vakalarının yaklaşık %87’sini oluşturur. Hemorajik felç ise beyinde bir kanama sonucu oluşur. Bu kanama, kan damarlarının zayıf olması nedeniyle veya yüksek tansiyon gibi faktörlerin neden olduğu kan basıncı yüksekliği nedeniyle oluşur. Hemorajik felç, beyin hücrelerine doğrudan hasar verir ve bu hücrelerin ölümüne neden olur. Ayrıca felç transient iskamik atak (TIA), kısmı felç ve tam felç olmak üzere 3 çeşite ayrılır. Transient İskemik Atak (TIA), geçici iskemik ataktır. Kan akışı geçici olarak kesilir ve beyin hücreleri oksijen ve besinlerden yoksun kalır. Ancak, normal kan akışı genellikle birkaç dakika içinde geri döner ve semptomlar kaybolur. TIA, genellikle iskemik felcin bir uyarıcısı olarak kabul edilir. Kısmi felç, yüz veya bir kol veya bacak gibi bir vücut bölümünün kısmi işlev kaybıdır. Tam felç, bir vücut bölümünün tamamen işlev kaybıdır.
Felç türleri ve semptomları, hasarın yeri, şiddeti ve süresine bağlı olarak değişebilir. Erken tanı ve tedavi, felcin etkilerini azaltmaya yardımcı olur.
Felç, beyne kan akışının kesilmesi veya beyin dokusuna kanama nedeniyle beyin hasarı meydana geldiğinde ortaya çıkan bir durumdur. Felç, birden fazla faktörden kaynaklanabilir. Felç hastalığını tetikleyen faktörlerden bazıları:
Bu nedenlerin bir veya birkaçı, felç riskini artırabilir ya da bir felç atağına yol açabilir. Felç riskini azaltmak için sağlıklı bir yaşam tarzı benimsemek ve yüksek risk faktörlerini yönetmek önemlidir.
Felç tanısı, belirtilere ve klinik muayeneye dayanarak konulur. Felç, yüz, kol veya bacakta ani güçsüzlük, uyuşukluk veya koordinasyon kaybı gibi semptomlarla ortaya çıkar. Bu semptomlar, felcin neden olduğu hasarın yerine ve şiddetine göre değişir. Felç şüphesi olan bir hasta, acil uzmanlara başvurmalıdır. Uzman, hastanın semptomlarını, tıbbi öyküsünü ve aile tıbbi geçmişini değerlendirir. Klinik muayene, hastanın yüz ifadesi, konuşma becerileri, kas gücü, koordinasyon ve denge gibi belirtileri değerlendirir. Ayrıca, beyin görüntüleme testleri de kullanılarak teşhis doğrulanır. Manyetik rezonans görüntüleme (MRI) ve bilgisayarlı tomografi (BT) taramaları, beyindeki hasarı tespit etmek ve felcin nedenini belirlemek için kullanılır. Felç, acil bir durum olduğundan, semptomlar belirtiler ortaya çıktığında hemen bir uzmana başvurulması önemlidir. Erken teşhis, tedaviye başlama ve sonuçların daha iyi olması için kritik öneme sahiptir.
Felç hastalığının tedavisinde beyne kan akışını yeniden sağlamak ve hasarlı beyin dokusunu korumak amaçlanır. Tedavi genellikle felcin nedeni olan pıhtı veya kanama problemlerini çözmek için ilaç kullanılır. Kan pıhtılaşmasını önleyen veya kan akışını artıran ilaçlar, felce neden olan damar tıkanıklığını ve kanamanın durdurulmasını sağlar. Rehabilitasyon felcin sonrasında hareket ve konuşma becerilerini geri kazanmaya yardımcı olmak için önemlidir. Fizik tedavi, egzersiz, terapi ve konuşma terapisi, felç sonrası hareket, dengeli yürüyüş, kas gücü ve konuşma becerilerini geliştirmeye yardımcı olur. Felç tedavisi her hastanın özel durumuna ve ihtiyacına göre uyarlanır. Bu nedenle tedavi yöntemi bir uzman tarafından belirlenmelidir. Ancak, erken teşhis, hızlı müdahale ve uygun tedavi, felç sonrası sonuçları önemli ölçüde iyileştirebilir ve yaşam kalitesini artırabilir
Geleneksel ve tamamlayıcı tıp yöntemleri (GETAT Uygulamaları) faydaları, hangi hastalıklara iyi geldiği hakkında hemen bilgi edinmek için arayın.
Tasarım, Furkan Reklam Ajansı tarafından yapılmıştır.
Havzan Mah, Havzan Cd. No:87
D:101, 42060 Meram/Konya